Vecka 38

I söndags gick vi in i vecka 38.
På lördags kvällen hade jag ont i magen och viste inte riktigt va jkag skulle ta mig till med efter ett tag släppt det och sen va det inget mer. När vi sen vaknade på söndagen så kände jag nått konstigt där nere och gick på toaletten och ut kom den berömda slemproppen.. ;) Inte så fräscht!  Sen har allting flytit på med lite sammandragningar med inte mer än så..

info från Gravid.se

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.


Vecka 37

Här ryker skrivandet kan man nästan säga!! Herregud vilken slappis jag är på att uppdatera bloggen! hahah vecka 37 gick vi in i, i söndags! ;)

Denna veckan som har varit har varit lite upp och ner. I torsdags så började det värka bak i ryggen och fortsatte fram i högra sidan av magen och sen stråla ner i högra benet, gjorde så himla ont att jag knappt kunde stå på benet och sen inte sova på hela natten nästan.. Så på fredagen vid 12 så ringde jag in till förlossningen för att kolla va det kunde vara med mitt ben och dom ville jag skulle komma in för att kolla så det inte va en propp i bener?! ;) haha en propp liksom? Men det va ingen propp, utan det va ischiasen som låg i kläm! Smärta vill jag lova er! Dom kände även mellan benen om jag va öppen och satte ctg, jag hade inte öppnat mig något men därimot så hade lillfisen sjunkigt ner så pass mycket att hon faktiskt kunde känna huvudet mellan mina ben!! :) Så nu är vi ute och promenerar så mycket vi kan för att få igång allt !

I måndags sen så var det dags för bm besök igen och det gick jätte bra :) När kom kände efter bebisens huvud så va den så långt ner att hon inte längre kan känna huvudet, utan bara hakan och halsen.. så hon trodde att vi bara skulle hinna ses en gång till innan det va dags.. men man vet ju aldrig, kan ju likaväl få gå två veckor över om jag har otur..

Sf-mått: 38 cm
Vikt sedan start: +11 kilo, för två veckor ssen va det +7 men har samlat så mycket vätska nu ;)
Hjärtljud: 145
blodtryck: 120/70


Info från Gravid.se

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.


Vecka 36

Nu är vi inne i 36 veckan vilket betyder 4 veckor kvar till BF!! Idag har tvättmaskinen gått för fulla muggar här hemma så nu är alla barnkläder, lakan, påslakan och örngott rena :) Nu ska bara väskan packas så är allt i sin ordning!

Helgen pyssel i trädgården med allt från krattning av löv till att faktsikt gräva upp hela rabatterna och putsa alla fönster både in och utvändigt har gett kroppen en liten slitning minsann! Mindre kul.
Har faktiskt börjat få ganska rejält ont mellan benen och så fort jag ska ställa mig upp från sängen eller lyfta benen när jag ska klä på eller av mig så riktigt smärtar det mellan benen! Någon som vet om det är normalt eller har någon anning om vad det kan bero på? Iaf inte alls skönt! Annars flyter allt på i sin ordning och jag mår bra. Har även fått lite halsbränna som gör mig riktigt illamående om jag äter fel mat och lägger mig ner efteråt.
Kollade igenom lite bilder på magen under veckorna som har gått, och HERREGUD säger jag! Vilken j*vla mage jag fått! Den har verkligen vuxit.
Har inte sett det på det sättet förut men nu såg jag verkligen vilken skillnad det är från v20 till nu v36 tillexempel! ska lägga upp bilder och visa sen! 
 Ser ni på denna bilden hur bebisen ligger ;) hehe, helt snett så magen likson lutar åt höger framifrån! ;) haha!

Info från gravid.se 

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.


Tillbaka blick

I fredags var det ett besök hos barnmorskan igen,  Tobias tog ledigt från jobbet så han kunde följa med, men innan vi var hos barnmorskan så va vi hos frissan med honom, VÄLBEHÖVLIGT vill jag lova! Hos barnmorskan sen såg och lät allt jätte bra. Har vuxit 3 cm meter till i sf-måttet så växer jag ännu mer i magen så blir det ett rutinulraljud till :) Det skulle va mysigt!

sf-måttet: 36 cm
hjärtljud: 138 Slag/min

Vi tog inget hb och hon tyckte inte att jag behövde väga mig heller eftersm jag legat still på samma vikt i 4 veckor innan och att jag dessutom bara har ökat 8 kilo sen start så det behövdes inte :) Därimot så va det ett himla tjat om att jag prångt skulle packa BBväskan så den va klar och bära ut bilbarnstolen i bilen så allt var klart! haha så det är bara lyda orderna  ;)

Efter bm besöket tog vi en mysig fika på kontan och bara njöt av dagen, trotts att det regnade så va den perfekt. Väl hemma igen på eftermiddagen så blev det lite biltvätt och annat pyssel!

Lördagen bestog av lite pyssel hemma under dagen, bland annat putsa alla rutor och storstäda hemma med allt va det innebär! Kvällen slutade toppen mysigt hemma hos Therese och David på en god middag med trevligt sällskap!

På söndagen fortsatte pysslet hemma, och det slutade med att vi grävde upp alla gamla blommor i rabatterna och allt ogräs med det och fyllde på med ny och fräsch jord, så nästa helg ska vi åka och köpa nya blommor och plantera om! riktigt kul faktiskt :)
På kvällen sen kom Linn och Jocke och hälsade på, mycket trevligt :)


Små ord av kärlek

Åh, när jag kom upp i morse för att gå på toaletten så stog mina papiljotter i fönstret och formade ordet
" I Love You "... Älskade Tobias, det lilla värmer så mycket!
Bästa du.Jag älskar dig av hela mitt hjärta.


Vecka 35

Här springer veckorna iväg. Kan ni fatta att jag har 5 veckor kvar att gå, och det blir bara mindre och mindre för varje dag som går!! Det är helt galet!
Jag mår som fina fisken i kroppen och har gjort genom hela graviditeten men nu på slutet har jag börjat få lite förvärkar och dom är inte att leka med! Som tur så släppte det igår relativt snabbt gemförelse med förra gång då den höll i sig från 12 på dagen till 03 på natten.. den va pain!

Igår när vi käkade middag uppe hos svärmor så sparkade våran lilla älskling ut hela foten, knät, benet (?) ja, nånting va det iaf och det kändes som om den skulle komma genom huden. F*N va ont och obehagligt det va!
Helt enkelt inte en skön känsla.

Jag har fortfarande inte vant mig vid tanken på att bli mamma. Känslan går inte att beskriva utan den måste upplevas.
Man tror attt man e berädd men det lovar jag att det kan man nog aldrig bli..
Nu är iaf allt som ska fixas innan lillfisen tänker komma klart, det ända som återstår är att tvätta upp alla kläder och sängkläder med Natural tvätt och sköljmedel eftersom dom små liven är så känsliga för parfymer och skäljmedel.

Info från gravid.se

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.


Fina vän!

Tänkte att jag skulle visa upp den fina dressen som finaste Elinor skickade ner på posten för några veckor sen.
Helt utan förvarning så låg ett tjockt packet i brevlådan och i den så låg dressen och en fin lite lapp! Det gjorde verkligen att just den dagen fick en stor stjärna i kanten! tack så hemskt mycket!!Magen v 34

Tänkte att jag skulle slänga upp en bild på min gravida, helt trasiga mage. Full med bristningar.
När denna gravidiet är över så ska jag fajta för att dom ska gå bort!
Alla vägar har sitt pris, så välkommen till jordens coolaste paradis.

Natten har varit riktigt tuff, känns som om jag har legat och sovit på nålar. och inte nog med det så har det spöregnat hela natten, och man har riktigt hört hur det har piskat utanför fönstret! Riktigt hemskt!!.. Och som grädde på moset så vaknade jag och va helt svettig, tror jag har haft feber inatt.. Gnäll gnäll gnäll! ;) I förrgår så var jag äntligen och hämtade våran ur snygga vagn! Herregisses va den är fräsig, ett riktigt vrålåk! 

 
 

Den är ju så grymt snygg!! Man ser inte riktigt hur den ser ut, den är brun och i den ljusare delen så är det ljusbrun/Beige med guldtrådar i! Helt perfekt!


RSS 2.0