Vecka 30 || 10 veckor kvar till Bf

Jag tycker verkligen att veckorna efter v 20 har sprungit iväg. Har inte en aning om vad jag har gjort dom resterande veckorna.. ;) Vilket är otroligt skönt såklart. Så nu lär det väl bli 10 ruggit långa veckor att se fram emot. Men dessa kan faktiskt få gå lite långsammare, inte för att jag under några omständigheter inte vill att h*n ska komma nu, men jag har lite kvar att köpa å fixa med och såhär in i det sista så vill jag att allt ska vara perfekt när lillfisen vill komma. Det kan ju börja med att bli lite varmare och få snön att försvinna. För inte ska h*n behöva komma till detta tråkvädret! Jag längtar!

Idag har jag verkligen inte gjort mycket alls, såå skönt. Hade sovmorgon med min älskade sambo och det va välbehövligt, vi låg och skrattade och pratade hela morgonen ända tills han va tvungen att åka iväg och kolla på lite jobb. Sen har han nästan varit borta hela dagen och fixat med hans maskin, han va bara hemma lite snabbt över lunchen! 
Nu har jag precis torkat till lite, har nämligen passat på att blogga lite medans jag torkade till efter en härlig dusch, så nu ska jag hoppa i lite mysiga kläder och sen börja laga lite lassage till Tobias kommer hem. Sen ska vi nog bara mysa i soffan tills det är dags att sova, och det brukar bli runt 9 eftersom då ringer min sovklocka! Det är verkligen helt galet, klockan 9 så är jag döttstrött!

Här kommer lite info från Gravid.se

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen.
Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.


25 februari

God morgon! Nu ska jag försöka få in mig lite frukost och sen ska jag bege mig mot ronneby och Emma för lite magmys! hon är också höggravid och vi ska ha med några veckors mellanrum. Ikväll sen har jag inte en aning om hur den kommer bli, Tobias jobbar hela dagen och är väl inte hemma förens sent ikväll och då är han trött som vanligt.. ;) Så vi får väl se va det blir av den här fredagskvällen!

Natten har varit otroligt orolig, vet inte vad det beror på men jag har haft ont och varit uppe ch kissat 10 ggr säkert. Fy, så idag känner jag mig mer eller mindre som ett vandrande kolli!

Nej nu ska jag fixa det sista hemma innan jag kör iväg! Vad ska ni göra idag/ikväll?


Ren & skär längtan!

Tänkte bara slänga in en bild på magen i vecka 29 .




200 dagar

Idag har våran lilla bebis bott i min mage i 200 dagar, det betyder att det bara är 80 dagar kvar till Bf. Gud vart har tiden tagit vägen, och med tanke på att den redan börjat trycka sig neråt så är det absolut inte möjligt att den vill komma ännu tidigare. När man inser hur kort tid det är kvar så drabbas jag av lite panik, vi är inte klara med alla köp ännu! Puh, såhär blir det när man skjuter upp allt till sist och det har jag sagt till min kära sambo från första start. Men han ska ju uppfinna hjulet själv! ;)




Idag har vi även varit hos Barnmorskan och gjort en glukosbelastning, det vad så otroligt äckligt. Jag skulle dricka ett stort glas med sockervatten, som dessutom va ljummet. Fy, det va inte det godaste jag druckit. Efter att vi vilat i 2 timmar som man ska göra efter att man druckit vattnet, så tog dom prover för att kolla om jag led av gravid diabetas, och det gjorde jag inte. Väldigt skönt. =) Min Bm mätte magen och lyssnade på hjärtljud och allt såg jätte bra :)


Vecka 29

Info från Gravid.se

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.


Jätte tråkigt inlägg men jag skriver mer lite senare ikväll =)


Jag älskar dagarna du är med mig

Idag har det varit en riktigt mysig dag som har gått i raket fart. Älsklingen va ledig från jobbet idag men hade ände fullt upp som vanligt ;)
Vi började med att gå upp kl 6 !! det är inte mycket egentligen men när du ska upp och göra dig i ordning vid 6 och bara har sovit 5 timmar + att du är höggravid så är det inte lika kul.. fy säger jag bara. Sen gjorde vi några ärenden runt halv 8 och sen in till bokföringsfirman. Där väntade jag i bilen i hopp om att det skulle gå fort, men icke! Där satt jag i godan ro i 1 timme och frös! Fy bubblan! Sen förstatte trippen till växjö för hundra olika ärenden till och lämnade in ena firmabilen för att få en låne bil, took söt bil! =)
När vi kom hem sen så gick vi och powernapade i 1 timme och bara låg och höll om varandra, jag och min fina!
Vi gjorde inget speciellt idag som var menat för oss två, förutom att vi hann med en fika och sen ett snabbstop vid donken på väg hem, det blev driven så jag fick mata honom samtidigt som vi körde hem, men bara känslan av att spendera en hel dag i bilen med honom, massa tid att prata och bara snegla lite på min fina pojkvän/sambo när han kör och har solen som glittrar i hans ögon! Det är så mycket kärlek och jag skulle inte byta bort dagar som dessa även om jag kunde ! Jag älskar honom så högt att mounteverest är lågt! <3

Nu ikväll ska vi bara ta den lugnt, laga färsk pasta med pesto och rökta räkor! Så otroligt gott, till det blir det lite färskt majsbröd. Efter det ska vi inte göra någonting! Känns så himla skönt, bara mysa ner oss i soffan och bara pussas och kramas!

I love days like this!



Min älskade "byggare" sommaren 2009


87 dagar / snart 11 veckor

Guuuuuud, satt nyss och kollade igenom utseendet på bloggen, fastnade då på den lilla rutan där man ser hur långt gången jag är. Helt galet, bara 11 veckor kvar snart, alltså exakt 87 dagar till BF. Helt galet! Jag längtar!

Idag har jag varit i Ronneby, hemma hos min vän Essy och hennes lilla Nora som är 6 veckor gammal. Dit kom även Linn och senare även Zindie med hennes son Emanuel som är snart 6 månader, tänk va tiden går fort. Känns som igår vi satt alla 3 (Jag, Zindie och Essy) och drömde om att hålla våra bebisar i famnen, och nu är det verklighet för dom, och för mig också snart! Linn däremot tycker dom är helt okej om hon är på mer än 1 meter ifrån bebisarna. Heheh alltså ingen barnfantast. Dom är söta tycker hon, men det är inget för henne ;) Söööta Linn! <3

Även ikväll jobbar Tobias kväll så jag får sitta hemma och mysa helt ensam. Usch jag tycker inte om att vara ensam, det är faktiskt nått av det värsta jag vet! Är både mörkrädd och otorligt lätt skrämd, så med andra ord är jag en riktig fegis, och det passar inte så bra när vi nu bor på landet ;) bara att bita ihop och se tuff ut! =D

Nej nu ska jag äta lite middag, är så otroligt hungrig och med hungern kommer tröttheten.. inte bra om jag somnar för då kan jag inte sova inatt. Jag fungerar precis som ett litet barn! :)


Onsdag kväll!

Den här dagen har varit en liten fix och trix dag! Tobias jobbar kväll idag så vi hade en mysig sovmorgon som var välbehövlig. Vi har ju dragit på oss en otroligt jobbig förkyldning och som ni vet så är jag en mästare på att dra åt mig alla sjukdomar som är inom 1 mils avstånd, så jag kan mer eller mindre inte andas ur näsan!

Som sagt så är ju Tobias iväg och jobbar nu och jag och min bökande mage sitter och myser i soffan med en tallrik havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk. Riktigt gott och mättande!
Har funderat på om jag har några Cravings? alltså nått som jag är mer sugen på än annat just nu, och jag har kommit framtill att det kanske skulle vara så att man kan räkna in flingor med bär och mjölk. För det är nog det som jag lever på mest nu för tiden.. :) Riktigt gott ! Kall mat är mycket lättare att äta än varm, vet inte varför men när jag äter varm mat så får jag äta så otroligt långsamt för det känns som att så fort jag börjar äta så tar det stopp, medans med kallmat så slinker det allt ner mer och mer :)

Lillfisen ligger och buffar på datorn när jag har den mot magen! :) Vet att det inte är så bra, men jag kan inte sitta framåt lutad i soffan för då får jag ingen luft, och vid matbordet är det inte lika mysigt att sitta vid såhär på kvällen :)

Dags att städa klart så allt är klart för kvällen så kanske jag hinner med att fota lite här hemma så ni får se hur jag bor nu och hur allt börjar arta sig! :)

Nu är det inte så att jag tror att jag är nån stor bloggare som halva sverige läser utan det är framför allt för min familj och mina vänner i sthlm som bor 50 mil och en del ännu längre bort ifrån mig som inte har möjlighet att se och veta hur vi har det här nere :) men om det är fler som är intresserad av att läsa och titta så är ni absolut hjärtligt välkomna ;)

V 28

Ny vecka och fortfarande är jag lika dålig på att uppdatera bloggen! =) Typiskt mig.
Igår, på alla hjärtansdag så fick jag åka in på förlossningen, har haft en orolig tyngd ner mot underlivet och jag tyckte att sparkarna hade avtagt ganska rejält. Dom satte ett CTG på mig och kollade hjärtljuden och där såg allt bra ut.
Sen gjorde dom ett ultraljud till för att kolla hur lillfisen mådde och allt såg bra ut, jag hade mkt fostervatten vilket var jätte bra, den kollade dom flödet genom navelsträngen och där var det mer än bra. Så jag blev jätte lättad.
Anledningen till trycker neråt var att h*n har fixerat sig redan, vilket inte är jätte bra eftersom att risken för att lillfisen vill titta ut tidigare är ganska stor. Så jag fick strickta order att ta det lugnt och inte bära tungt eller anstränga mig. Annars såg allt jätte bra och den var stor och fin och anledningen till att jag inte kände av så mycket sparkar längra var att det börjar bli trångt där inne ! =) 

Vi mår bra och jag tycker att graviditeten en så länge har varit otroligt bra och smärtfri. Lite så gnäll är det alltid men det är klart när det sker en stor förändring i kroppen sker. Och konstigt hade det väl varit om man inte kännt någon skillnad alls :)

Vecka 28
Nu går du in i graviditetens sista tredjedel
. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

info från Gravid.se



Vecka 27

Nu går vi, hela patrasket, in i vecka 27, man brukar säga att från och med v 27 så räknas man som höggravid =)
HUA! Gud nu tycker jag tiden springer iväg, men snart så saktar väl det av igen!
Inatt va första natten på länge som jag fick sova! Vi gick och la oss vid 10-11 igår kväll och innan jag viste ordet av det så va det morgon! sååå skönt. Det va otroligt skönt, har helt ny energi i hela kroppen!

Vecka 27
Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. Lite tips på vad som kan vara bra att ha köpt innan barnet anländer hittar du här.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Har ni ännu inte tecknat någon av Trygg-Hansa:s försäkringar (gratis MammaBarn-försäkring eller prisvärd VäntaBarn försäkring) kan du göra det här. VäntaBarn försäkringen gäller barnet fr o m vecka 26!

från gravid.se


Vecka 26

Bättre sent en aldrig, går snart in i v 27 men det tar vi på söndag! Jag har varit i sthlm och hälsat på min familj och några av mina vänner, så nu är min reserv batterier laddade! Riktigt skönt. =)

Lillfisen har blivit otroligt mer aktiv under bara denna veckan i sthlm, sparkarna är inte att leka med längre! Åh så jag längar tills vi får ha dig i våra famnar. I början av veckan när jag var hos mamma så fick jag så otroligt ont i magen.. hela magen blev helt hård och jag kunde knappt andas eller stå, tårarna bara forsade ner. Usch, det va  en hemsk känsla, hade så ont så hälften hade varit nog. Det gick över senare på kvällen men jag blev verkligen rädd. Tidigare under samma dag så hade jag fått mjölk i brösten, så nu kan ja inte gå/sova utan bh för då läcker det.. :P lite kul men inte en, tyker det kunde väntat.. Mamma har sina aningar om att jag kommer få för tidigt, hon har jobbat på förlossningen och kan lite om det här.. men att redan få mölk och sen sammandragningar som verkligen inte va nådiga , utan mer som värkar, så är det absolut inte omöljigt.. PUH!

Lite info om vecka 26 från gravid.se

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 32 cm långt  och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.

Har du börjat tänka på bilbarnstol ännu? Det kan vara skönt att redan på ett tidigt stadie lära in sig vad man behöver veta om detta. Tillsammans med AktaGraco har vi här information om bilbarnsstolar.

Nu börjar det bli dags att fundera på om en profylaxkurs är något för dig och din partner. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför förlossningen ökar era chanser att få en fin förlossningsupplevelse. Är du ute i god tid kan du välja det kursdatum och den kursplats som passar er bäst och ni får mycket tid för träning innan förlossningen startar. Mer info om Profylax får du här


RSS 2.0