Vecka 27

Nu går vi, hela patrasket, in i vecka 27, man brukar säga att från och med v 27 så räknas man som höggravid =)
HUA! Gud nu tycker jag tiden springer iväg, men snart så saktar väl det av igen!
Inatt va första natten på länge som jag fick sova! Vi gick och la oss vid 10-11 igår kväll och innan jag viste ordet av det så va det morgon! sååå skönt. Det va otroligt skönt, har helt ny energi i hela kroppen!

Vecka 27
Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. Lite tips på vad som kan vara bra att ha köpt innan barnet anländer hittar du här.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Har ni ännu inte tecknat någon av Trygg-Hansa:s försäkringar (gratis MammaBarn-försäkring eller prisvärd VäntaBarn försäkring) kan du göra det här. VäntaBarn försäkringen gäller barnet fr o m vecka 26!

från gravid.se


Kommentarer
Postat av: Cherie Mårtensson - I väntan på liten

Vad härligt att vara så långt gången i graviditeten :) Själv går jag in i vecka 11 denna veckan och allt känns som en evighet tills det är dags ;)

2011-02-14 @ 14:28:37
URL: http://cheriemartensson.webblogg.se/gravid

Skicka ditt meddelande här:

Ditt namn:
Kommer tillbaka?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Ditt meddelande:

Trackback
RSS 2.0